Wat is Hammam

Wat is Hammam

Het traditionele Hammamritueel is al meer dan 800 jaar oud. Een hamam, hammam (Turks: hamam, Arabisch: الحمام, ḥammām) is een plek waar mensen zich kunnen wassen en heeft daarmee ook een sterke sociale functie. Hammams komen veel voor in het Hoogland van Iran, de Arabische wereld en Turkije. In Europa leerde men deze vorm van baden kennen via het Ottomaanse Rijk.

Een Turks badhuis kan tot 40°C gaan en is oorspronkelijk zonder stoom, waar er op warme marmeren tafels gescrubd en gemasseerd wordt door het badpersoneel. Dit personeel, de tellak genaamd werkt met een kese (scrubhandschoen), olijfzeepsop en een zeepzak (sloop).


De tellak verzorgt de reiniging van het lichaam door deze te overgieten met warm water om vervolgens met de kese de huid stevig te scrubben. Traditioneel is dit geen zachte behandeling maar bedoeld om de huid goed te reinigen. Na de scrubbehandeling zal de tellak de dode huidcellen afspoelen met warm water en het lichaam afdekken met een schuimdeken welke hij produceert met de olijfzeep, sloop en en warm water. Als je dan helemaal bedekt bent krijg je een stevige stimulerende massage om de bloedsomloop goed opgang te krijgen.

De huidvernieuwende scrub behandeling samen met de stimulerende massage complimenteren elkaar en zullen er voor zorgen dat je huid er gezond, jong en fris uitziet en aanvoelt. Na afloop van deze behandeling worden de haren gewassen met een traditionele shampoo van olijfzeep die er voor zorgt dat de haren sterk en fris zullen zijn en een mooie glans zal geven.

De Tellak van Bodyland

Geschiedenis van Hammam

De Hammam kent zijn oorsprong in centraal Azië. De toenmalige zweettenten van de nomaden en de Grieks/Romeinse badcultuur kwamen samen toen het Romeinse rijk zich uitstrekte over de Arabische wereld. Dit leidde tot het Oosters badhuis, de hammam.

Hammam is afgeleid van het Arabisch woord ‘hamma’. Hamma betekent heetwaterbron en verwijst naar de plaats waar de eerste hammams werden gebouwd. In een hammam is het warm en er is veel stromend water.


Zo'n jaar of 30 geleden deed de hammam haar intrede in het westen van Europa omdat steeds meer mensen op vakantie naar het Midden-Oosten gingen. Eenmaal daar ondergingen ze de traditionele hammam behandeling in badhuizen van onder andere Turkije.

Deze hammam beleving namen ze mee en werden zo geïntroduceerd bij het westen van Europa. Nu beleef je ze in het wellnessresort, body- schoonheidssalon. Maar ook de Turkse Nederlander opende hier hun eigen badhuizen. Tegenwoordig is een hammam behandeling niet meer weg te denken als lichaamsbehandeling, mede door de effectiviteit van deze behandeling is hij zeer gewild. Verwen je lichaam met deze hoogwaardige en luxe behandeling in een fantastische sfeer.

Hammam ruimte bij Bodyland

Een volledig overzicht van onze hammam behandelingen Lees je HIER

Hammam, Hamam, Traditionele Hammam, Arabische zeepzakmassage, Arabische Hammam, Hammam Behandeling, Zeepzak Massage


Frits Vogelstraat 10
3333 BC, Zwijndrecht
Tel: 06 816 738 37
Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Copyrights © Bodyland, Alle rechten voorbehouden